top of page
pexels-karolina-grabowska-4709404.jpg

Ontdek de Limburgse natuur

Kom de uitdagende Lange-afstandswandelingen in ons Nationaal Park (= National Park Trail) én de Maasvallei verkennen!

In de omgeving van de B&B Haerlekijn heb je een enorm aanbod aan natuurschoon.

Ontdekken kan je met fiets, met de mountainbike of al wandelend met het gezin, de hele familie of met vrienden.

Maasvallei

De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt 40 kilometer lang de Belgisch-Nederlandse grens van Maastricht tot kessenich. Het Rivierpark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken en grote Maasplassen, met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. De authentieke ‘Maasdorpjes’ en de vruchtbare akkers typeren deze regio. Je treft er ook regelmatig Gallowayrunderen en Konikpaarden aan die de oevers begrazen. 

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Het Nationaal Park in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 12500 Ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Iedereen is er welkom om eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. 9 toegangspoorten helpen je op weg:

De Mechelse Heide

De Mechelse Heide is de toegangspoort bij uitstek om al wandelend te verkennen. Van midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om in een paars schilderij. Anders dan aan de andere toegangspoorten vindt u hier geen bezoekersonthaal. De natuur spreekt voor zich!

Terhills

Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen. Waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. U kan er genieten van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ en hoge toppen met spectaculaire panorama’s. Stevige klim op de 'Terrils'!

Lieteberg met ‘Het Blotevoetenpad’

Lieteberg is de poort van de MICROKOSMOS. Een bezoek aan het ondergrondse insectencentrum 'Entomopolis' mag niet ontbreken. Naast kriebelende insecten en fladderende vlinders kan u ook op blote voeten wandelen. Een bijzondere sensatie.

Pietersheim met kinderboerderij én ‘premium-wandeling’

Duik in het verleden op het voormalige prinselijke landgoed Pietersheim (76 ha!) met als blikvanger de 12e-eeuwse Waterburcht.  In het bezoekersonthaal komt u alles te weten over de roemrijke geschiedenis van het domein. Voor de kleintjes is het dolle pret op de kinderboerderij met speeltuin. 2 topwandelingen (12 km) met het Premiumlabel!

Kattevennen Genk met Cosmodrome en mini-golf

Kattevennen is de poort van de MACROKOSMOS met de Cosmodrome als markantste oriëntatiepunt. Naast sterrenkijken kan u hier ook wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, minigolfen en ravotten op de speeltuin.

Thor park Genk

Mijnsteenbergen (Terrils) temidden van heide en dennebossen, een beekvallei en landduinen! Een wandelgebied van 10 km² op de voormalige site van de Steenkoolmijn van Waterschei, nabij de voetbalterreinen van KRC- Genk!

Station As

Bent u geen stapper maar een trapper? Station As is het ideale vertrekpunt voor een fietstochtje in en om het Nationaal Park! Maar ook hier is het mijnverleden niet ver weg: de 31 meter hoge uitkijktoren is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerst steenkool in Limburg ontdekte te As.

Duinengordel

Dankzij 200 km aan bewegwijzerde routes kan u in Duinengordel eindeloos genieten en ontspannen. Wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken? Duinengordel is een plek waar u topnatuur avontuurlijk beleeft! Sinds 2020 toegevoegd aan het Nationaal Park!

Kempen-Broek

Het Kempen-Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. U vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Op talloze manieren kan u het Kempen-Broek verkennen. U kan hier niet alleen wandelen maar ook fietsen, mountainbiken, paardrijden en mennen. 

Bergerven

Limburgs Landschap vzw beheert meer dan 2500 ha natuur. En dat aantal willen we jaarlijks laten toenemen. In onze natuurgebieden beschermen, beheren en herstellen we het Limburgs natuur- en cultuurhistorisch erfgoed voor onze toekomst!

bottom of page